Bluetooth, regel het eens een keer mensen….

Bluetooth werkt niet goed. Hieronder volgt een lijstje van dingen die ik via Bluetooth op mijn iPhone heb aangesloten in volgorde van hoe goed het werkt. Beste bovenaan.

  1. Pebble Time. Werkt kei goed. Nooit problemen mee. Pebble heeft ook 2 verbindingen met m’n telefoon: Een Bluetooth LE en een gewone Bluetooth verbinding. Dat zou iedereen moeten doen!
  2. Garmin Edge 520. Werkt ook prima. Maakt (meestal) vanzelf verbinding en eigenlijk nooit grote problemen mee.
  3. Logitech K760 toetsenbord. Gebruik ik vrijwel nooit, maar werkt ook matig. Verbinding maken duurt lang. De zonnecel die dit toetsenbord heeft is wel fantastisch. Draadloos zonder batterijen en dat jaren lang!
  4. Logitech BT Adapter voor audio. Verbinding maken gaat niet altijd goed en als je verbinding hebt hapert het regelmatig. Het is meestal wel bruikbaar maar vaak na flink wat irritatie.
  5. Jabra Move koptelefoon. Voordat je verbinding hebt met dit ding ben je wel even bezig. Echt niet te doen. Als je eenmaal verbinding hebt, hapert hij nooit, maar verbinding krijgen is echt een ramp. Hij zegt ook wel dat hij verbonden is, maar om er vervolgens muziek naar toe te sturen/streamen is hell.

Zou fijn zijn als Bluetooth een keer fatsoenlijk gaat werken na al die jaren. Het is geen 1998 meer…

[update] Geensnor gaat decentraal met zeronet.io

zeronet

Update 7-3

De “decentraalheid” van Geensnor kent geen grenzen! We hebben geensnor.bit vastgelegd in het decentrale DNS systeem van Namecoin. Kijk maar: https://namecha.in/name/d/geensnor. Dit betekent dat je de Zeronet versie van Geensnor nu ook kunt bereiken via http://127.0.0.1:43110/geensnor.bit.

Originele bericht

Als wij bij geensnor.nl ergens een broertje dood aan hebben, is het wel aan censuur. We willen tegen elke prijs voorkomen dat de waardevolle content van geensnor.nl niet overal te zien is. Na uitvoerig onderzoek, een aantal technische meetings, proof-of-concepts en lange discussies zijn we uiteindelijk bij zeronet.io uitgekomen. Met behulp van zeronet wordt een website gedistribueerd via een Bittorrent achtige techniek en is er geen centrale server meer. Niet betaalde rekeningen, Chinese ambtenaren, PVV sympathisanten, wielrenhaters, niets of niemand kan ons nog offline krijgen! Geensnor is met deze innovatie van wereldformaat bovendien een van de eerste sites (waarschijnlijk DE eerste) in heel Nederland die van deze geavanceerde technologie gebruik maakt.

Om op zeronet te komen, moet je wel wat dingen doen: ongeveer vijf regels in de terminal van je mac copy-pasten. Gewoon het programma downloaden en tussen je andere programma’s gooien. Alles staat keurig hier uitgelegd:

https://github.com/HelloZeroNet/ZeroNet#user-content-how-to-join

Vanaf dat moment is je favoriete weblog te zien op:

http://127.0.0.1:43110/1M7Ub4nz6SbJrXkSmi9w7Fp17mC47PLyr2

http://127.0.0.1:43110/geensnor.bit

Je leest het goed, alleen “te zien”. Reageren e.d. kan wel via het protocol van zeronet, maar bij onze implementatie nog niet. Telkens wanneer www.geensnor.nl wordt geupdate, moet de webmaster van geensnor ook een aantal eenvoudige stappen uitvoeren om ervoor te zorgen dat de zeronet versie meegaat. Maar dat is natuurlijk een kleine moeite voor het hogere belang: vrijheid van informatie! En als we toch bezig zijn: Leve de Republiek!

[wielrennen] Geensnor Trofee

Update februari 2016

Nog later dan voorgaande jaren. De uitslag van de Geensnor Trofee! Klaas is net als in 2013 de winnaar. Ik heb gegrepen dat hij het knikje al heeft ontvangen.

De poedelprijs is een beetje onduidelijk. Ik heb hem gewonnen maar ik heb meer dan de 2700 km gefietst die Endomondo aangeeft. Ondanks allerlei synctooltjes werkt het toch niet helemaal goed. Misschien heeft iemand anders meer gefietst maar ook problemen met de synctooltjes.

We hebben geen nieuwe Geensnor Trofee omdat 15km hard fietsen meer te maken heeft met afdalingen in het buitenland en precies op het juiste rechte stuk de wind mee hebben dan echt wielrennen. Bovendien heeft Strava deze functionaliteit niet en is Endomondo kut.

De uitslag van alle jaren blijft uiteraard gewoon hier staan:
https://www.geensnor.nl/wp/stand-geensnor-challenge-2014

Update januari 2015

Een beetje later dan gebruikelijk, maar ook dit jaar heeft iemand weer de Geensnor Trofee gewonen. Niet sneller dan 2013, maar wel de snelste van 2014:

Hans!

Hans jongen, gefeliciteerd! 15 kilometer fietsen in een kleine 20 minuten, de redactie van Geensnor doet het je niet na. Geniet van je prijs en hopelijk doe je in 2015 ook weer mee. De Geensnor Trofee van 2014 had trouwens een curiositeitje. Erik en ik waren precies even snel. Hoe bizar.

Ook de poedelprijs heeft Hans dit jaar in de wacht gesleept. Ook de poedelprijs was geen verbetering ten opzicht van vorig jaar (die ook voor Hans was), maar ruim 4000 kilometer fietsen is niet misselijk.

Update januari 2014

Klaas heeft gewonnen! Hoera! In plaats van een paar lullige seconden, dit jaar zelfs met minuten verschil tov vorig jaar. Je eervolle vermelding staat onderaan dit bericht.

Tevens moeten wij dit jaar natuurlijk de Poedelprijs uitdelen. Dit jaar bleek al snel dat Hans tot de kanshebbers ging behoren. Met zijn onaflatende inzet en bizarre fietsvakanties heeft hij uiteindelijk bijna 5500 km gefietst.

Natuurlijk gaat de Geensnor Trofee ook in 2014 weer garant staan voor mensonterende presentaties en bizarre anecdotes. De challenge staat hier. Ook slome fietsers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen bij de Poedelprijs die hier staat.

Update januari 2013
Joost heeft gewonnen. Hoera! Je eervolle vermelding staat onderaan dit bericht. Het hele team van geensnor.nl wil je van harte feliciteren met deze sportieve prestatie van formaat!

Tevens moeten wij dit jaar natuurlijk de Poedelprijs uitdelen. Want ook die was er dit jaar en was ongekend spannend. Tot diep in 2012 leek ene judith er van door te gaan met de prijs maar, door een besluit van de jury, viel vroegtijdig uit. Daardoor wist Klaas met maar liefst 3043.75 km er van door te gaan met de Poedelprijs. Ook hem feliciteren we bij deze: Gefeliciteerd!

Voor 2013 geldt: nieuwe ronde, nieuwe kansen! De “challenge” op Endomondo staat hier

Naast de beruchte 15km, hebben we dit jaar ook weer een poedelprijs voor de “mindere goden”. Hierbij gaat niet om de snelheid, maar om het aantal kilometers op de fiets in 2013. Deze challenge staat hier

Update januari 2012
Joost heeft gewonnen. Hoera! Je eervolle vermelding staat onderaan dit bericht. Het hele team van geensnor.nl wil je van harte feliciteren met deze sportieve prestatie van formaat!

Voor 2012 geldt: nieuwe ronde, nieuwe kansen! De “challenge” op Endomondo staat hier

Naast de beruchte 15km, starten we dit jaar ook met een poedelprijs voor de “mindere goden”. Hierbij gaat niet om de snelheid, maar om het aantal kilometers op de fiets in 2012. Deze challenge staat hier

Geensnor trofee
Tijd voor de “first annual” Geensnor trofee!. De opdracht is simpel: Zet Endomondo aan op je smartphone en fiets zo snel mogelijk 15 kilometer.

De winnaar krijgt een eervolle vermelding en een hand van de jury (geen fysieke trofee…wel een fictieve uiteraard).

De winnaar wordt rond de jaarwisseling bekend gemaakt.

Review: Pebble time black

394218Nadat na anderhalf jaar mijn Garmin Vivosmart het voor de tweede maal heeft begeven, heb ik mijn hoop gevestigd op een nieuwe polsgadget: de Pebble time black. Waar de Vivosmart nog een activitytracker met wat geinige extra’s is, is de Pebble een echte smartwatch.

Ding zelf

De Pebble is een stuk groter dan dan de Garmin, maar heeft een redelijk normaal horloge formaat. Hij is ongeveer net zo “dik”  als de Garmin. Het standaard bandje lijkt lomp en stug maar is juist heel zacht en flexibel. Hij is helemaal gemaakt van plastic. Wat vrij uniek is voor de Pebble is dat het display altijd aan staat. Bij alle andere smartwatches (en ook bij mijn Garmin) staat hij meestal uit en moet je met je pols zwiepen om de tijd te zien. De Pebble toont altijd de tijd en als je met je pols zwiept gaat het licht aan. Overdag zie je de tijd prima zonder licht maar ‘s avonds en/of als het wat donkerder wordt, is het lastig. Dan is het weer ouderwets zwiepen geblazen. Bij de Pebble moet je trouwens beduidend harder zwiepen dan bij de Garmin. Je moet als een halve spast met je arm schudden….

Voor de mensen die vinden dat een horloge rond moet zijn heeft Pebble onlangs de Pebble Time Round gemaakt: https://blog.getpebble.com/2015/09/23/timeround/

De rest

Het idee achter de Pebble is dat hij niet helemaal vol wordt geladen met features, maar een paar dingen heel goed kan. Dit betekent bijvoorbeeld dat hij meer dan een week met een volle batterij kan doen.

De appstore van de Pebble loopt niet over met apps. Voor mij is dat niet zo’n probleem omdat de meeste dingen die je op je pols, met zo’n minischermpje kan doen (tijd, agenda, berichtjes, stappen tellen dat werk een beetje) standaard al op de Pebble zitten. Niemand wil naar een kaart op z’n pols kijken Apple!!! Tussen de apps die wel aanwezig zijn, zitten wel wat grappige dingen. Inchecken op Swarm en het Nederlandse Buienalarm bijvoorbeeld. Qua software ontwikkeling is het allemaal vrijheid blijheid bij Pebble en kun je zelfs in javascript apps maken. Wie weet krijg ik nog een leuk idee en sla ik er wat vrije uren op stuk.

De iPhone app en de software op de Pebble “voelen” trouwens prima aan. Anders dan bij de Garmin heb ik niet het idee dat je met brakke software te maken hebt. De horloge reageert altijd vlot en na een paar minuten op de knopjes drukken snap je prima hoe de schermen bedoelt zijn en waar alles zit. Geinig detail (vond ik): Als je de wijzerplaat in de iOS app verandert, wordt hij op de Pebble ook direct aangepast. De bluetooth verbinding met de telefoon is beter dan die van de Garmin. Hij is nog nooit uitgevallen voor zover ik weet.

Oke, dus?

Na een week vallen de volgende dingen op:

  1. Prima ding.
  2. Batterij gaat geen 10 dagen mee. Eerder 4 of 5 dagen. Misschien komt dat ook omdat ik hem net heb en nog veel mee aan het klooien ben.
  3. Er komen vrij snel krassen op. Niet op het scherm, maar wel op die rand eromheen.
  4. Bluetooth verbinding is veel stabieler dan die van de Garmin.
  5. Zit fijn.

Al met al ben ik tot nu toe best tevreden en ben ik nog geen grote nadelen tegen gekomen. Zodra er problemen ontstaan (of als ik hem na 1,5 jaar weer wegdoe zoals bij de Garmin) meldt ik het natuurlijk als eerste aan de trouwe lezers van geensnor.nl!

Review van The Verge: http://www.theverge.com/2015/5/27/8661863/pebble-time-review-wearable-smartwatch

Review: Garmin Vivosmart – UPDATE 2016

Update januari 2016

In de 1,5 jaar dat ik hem gehad heb, is hij twee keer kapot gegaan. Het schermpje blijkt niet zo lang mee te gaan. Het was een mooi licht dingetje, maar niet erg duurzaam dus.

——

De Garmin Vivosmart is een “Activity tracker” van Garmin. Hij is geavanceerder dan een fitness tracker, maar eenvoudiger dan een smart watch. Ik heb hem sinds een kleine week en hieronder ga ik er wat over vertellen.

Ding zelf

De Vivosmart is een vrij klein zwart bandje. Hij weegt bijna niets en heeft geen knoppen. Hij zit prima. Doordat hij geen knoppen heeft moet je alles met het touchscreen doen. Deze is gevoelig genoeg, hapert nooit en werkt zelfs onder de douche. Het schermpje kan maximaal twee regels tekst weergeven. Dat is niet enorm veel, maar genoeg voor de alerts die hij vanuit je telefoon krijgt. Het scherm is duidelijk, behalve in de volle zon. Dan moet je echt even goed kijken wat er staat. Das jammer maar niet onoverkomelijk.

De verbinding met de telefoon is niet helemaal top. Hoewel hij zegt dat hij verbonden is, verschijnen er regelmatig alerts op m’n telefoon die niet op de Vivosmart zichtbaar zijn. Dat is wel slecht. Ik weet niet of dat aan m’n iPhone ligt of aan de Vivosmart. Misschien wordt dit verbeterd in de volgende firmware versie (die zit trouwens al op 2.5 ). Als het wel werkt (gelukkig meestal), werkt het ook goed. Het is bijvoorbeeld best handig om op je pols te zien wie er belt als je telefoon over gaat.

Door het kleine schermpje en de beperkte functionaliteit gaat de batterij relatief lang mee. Ik heb hem op dinsdag gekregen met de post en zaterdag heb ik hem voor de eerste keer opgeladen. Ik weet niet hoe vol hij was toen ik hem kreeg en de eerste dagen loop je er natuurlijk extra veel mee te klooien. Niet gek.

Nauwkeurigheid

Om te kijken hoe nauwkeurig hij is, heb ik een stukje gelopen met de iPhone app Moves aan. Google maps gaf aan dat het stukje 1,4 km was.

Stappen Afstand
Vivosmart 1941 1,59
Moves 1681 1,6

Eigenlijk zegt dit niets over de nauwkeurigheid want ik weet niet wie er gelijk heeft qua stappen. De afstand wel erg dicht bij elkaar. Zo dicht dat ik denk dat ze beide gewoon naar de GPS van m’n telefoon kijken. Zou interessanter worden als ik een keer 1,6 km door een parkeergarage (ergens waar geen GPS is) loop en dan kijk wat ze aangeven. Maar daar heb ik geen zin in.

Garmin connect

Alle gegevens van de Vivosmart kun je terugvinden op Garmin connect. Dit is zowel een iPhone app als een website. Beide zijn niet zo goed/mooi als bijvoorbeeld Strava. Het werkt wel maar doet een beetje gedateerd aan. Bovendien is Garmin geen kei in het aanbieden van API’s en andere mogelijkheden om eigen data te gebruiken. Garmin maakt wel gebruik van de Healthkit spullen van Apple.

 

Meer info: http://sites.garmin.com/vivo/vivosmart/

Andere review: http://techcrunch.com/2014/09/29/garmin-vivosmart-review-part-activity-tracker-part-smartwatch-all-awesome/

HTTPS voor geensnor.nl

images.duckduckgo “Dance like no one is watching. Encrypt like everyone is.” En daarom hebben we besloten om geensnor.nl vanaf nu beschikbaar te maken met https. Nog veiliger je favoriete weblog volgen!

Hobbyproject: NodeNote

nodenoteBij het maken van notities helpt het om een hiërarchie aan te brengen. Je begint met iets abstracts en vaags en je werkt het steeds verder uit naar concrete onderdelen of acties. Mindmapping werkt ook ongeveer op die manier.

Omdat ik vond dat er geen goede manier was om dit soort dingen vast te leggen, heb ik zelf maar iets gemaakt: NodeNote.

Met NodeNote kun je notities maken en parent/child relaties tussen notities leggen. Op die manier ontstaat er een soort piramide van aantekeningen. Het is ook mogelijk om een notitie “publiek” te maken waardoor iedereen met de juiste URL de notitie en de notities eronder kan bekijken. Hieronder staat zo’n publieke URL waar NodeNote zelf wordt uitgelegd.

http://www.geensnor.nl/nn/public/21745c5b653913afaa54

Als je naar http://www.geensnor.nl/nn gaat, kun je meteen beginnen met NodeNote

Tourspel 2015

Plaatje
Nadat Klaas ons in 2013 liet zien hoe je de tour voorspelt, en vorig jaar ook iemand won maar we niet meer kunnen zien wie, dit jaar ook een tourspel! Inschrijven kan via het inmiddels bekende Tourploeg. Dus, kies een aantal renners en hopen dat het goed gaat 🙂

Inschrijven kan hier: https://www.tourploeg.nl/n?g=23932&s=e692e816

De voornaamgenerator

Soms heb je een goede voornaam nodig. Bijvoorbeeld omdat je je bankstel een naam wilt geven of omdat je een kind krijgt. Op internet zijn wel een paar sites waarop veel voornamen staan, maar daar moet je vaak door bergen lelijke namen heen. Gelukkig is er vanaf nu de Geensnor Voornamen kiezer! Voornaam generator

Als je naar www.voornaamgenerator.nl gaat, krijg je een voornaam te zien. Je moet vervolgens zeggen of je die wel of niet leuk vindt. Het systeem toont dan een nieuwe naam op basis de keuzes die andere eerder hebben gemaakt. Als (als…) alles goed werkt leert het systeem en krijg je steeds beter suggesties. Er zit verder geen logica of groepering achter dus het werkt pas goed als er veel mensen meedoen. Er zitten bijna 10000 namen in de database dus je kan je lol op. Het is vooral bedoeld voor inspiratie: je kan niet inloggen, verder gaan waar je was gebleven of lijstjes met namen opslaan.

Je kan geen geslacht kiezen, maar dat wordt er binnenkort misschien nog ingebouwd.

Update 20-1-2015

Nu kun je ook een geslacht kiezen! Super fijn.

Ik zoek ook nog een goede domeinnaam. Als iemand ideeen heeft kun je die in de reacties kwijt.

Update 17-2-2015

Het domein is gevonden. Het is dus www.voornaamgenerator.nl. Voor de rest is de site een beetje mooier gemaakt en zie je nu meer dan de laatste 10 namen.

Update 9-6-2015

Onder aan de pagina staan nu de meest populaire meisjes- en jongensnamen van de afgelopen 100 dagen. Deze worden uiteraard gegenereerd op basis van de namen waarbij “leuk”  wordt gekozen.